SeniorERP Beneficii ale implementarii sistemelor ERP in Import, Distributie, Logistica

Despre SeniorERP – Beneficii ale implementarii sistemelor ERP in Import, Distributie, Logistica, procesul de vanzare, SFA, sistem bonusare, liste preturi personalizate, canale de vanzari.

Beneficii ale implementarii sistemelor ERP in Import, Distributie, Logistica

Ce beneficii reale aduce solutia SeniorERP companiilor de distributie?

Cel mai mare beneficiu este organizarea proceselor de business. Poate suna declarativ, dar daca o companie nu reuseste sa-si puna in ordine activitatile, este greu de presupus ca este capabila sa obtina performanta economica. Aprovizionarea, managementul stocurilor, urmarirea clientilor, organizarea depozitelor, urmarirea cash-flow-ului, bugetarea, managementul centrelor de cost, sunt doar cateva exemple semnificative despre zonele in care implementarea SeniorERP actioneaza in mod direct.

Un alt beneficiu evident este redirectionarea activitatilor departamentelor dinspre zona operational repetitiva catre analiza si control. Acest lucru este generat de eliminarea redundantelor in operarea documentelor si prin automatizarea anumitor procese repetitive, mari consumatoare de timp.

Instrumentele de raportare operationala in timp real, precum si cele de analiza manageriala complexa adreseaza nevoia fundamentala existenta la nivelul fiecarei verigi organizationale de a avea informatii relevante, utile, prezentate intr-o forma intuitiva, flexibila, pentru a putea sustine decizii corecte.

Cum poate ajuta solutia SeniorERP la extinderea activitatii de distributie a unei companii?

In nici un moment nu trebuie sa lasam sa se inteleaga faptul ca un sistem informatic, oricum s-ar numi acesta, se substituie factorilor de decizie si managementului organizatiilor. Implementarea unui ERP in cadrul unei companii bine organizate aduce beneficii enorme, dar acelasi sistem poate fi o povara pentru o firma nepregatita inca.Sustinerea extinderii activitatilor unei companii de distributie poate avea doua etape distincte:

1. Pregatirea organizatiei in vederea extinderii activitatilor.
2. Constituirea in infrastructura informatica capabila sa sustina cresterea.

In functie de gradul de dezordine din momentul implementarii, primul pas poate fi de durata. Cea mai mare problema este atragerea in organizatie a oamenilor capabili sa impuna modificari in strategia de dezvoltare, sau sa creeze aceasta strategie, in cazul in care nu exista. Una din conditiile uzuale puse de catre aceste persoane este existenta unui sistem informatic capabil sa-i sprijine, deci implementarea unui ERP este esentiala in acest sens.

Cu personal calificat si sistem informatic puternic, se poate ataca cu succes aceasta problema. Implementarea SeniorERP in cadrul companiei se poate efectua pe etape de complexitate, in masura in care departamentele sunt pregatite sa utilizeze functionalitatile disponibile.Odata stabilizate procesele, firma este pregatita de crestere. Extinderea activitatii de distributie poate insemna mai multe lucruri:

1. Cresterea calitatii procesului de vanzare. Aceasta poate inseamna: eliminarea pierderilor din vanzare datorate lipsei de informatie de ultim moment (SFA), datoratei lipsei de stoc (cresterea acuratetei procesului de aprovizionare), datorate supaincarcarii portofoliului de produse per agent (constituirea de divizii de vanzare), cresterea numarului de clienti activi din portofoliu (SFA), cresterea numarului de pozitii de pe o comanda (SFA + divizii), sistem transparent si coerent de bonusare (SFA), sistem eficient de stabilirea a targeturilor (corelare BI + marketing), implementarea de politici comerciale la nivel de organizatie (organizarea clientilor pe tipologii, creare liste preturi personalizate, acordarea de termene plata in functie de diversi parametri, blocari etc) etc.

2. Cresterea numarului de produse din portofoliu. Spre exemplu, exista situatii in care, datorita sezonalitatii produselor distribuite, se doreste completarea cu produse cu sezonalitate inversa, pentru a avea o constanta a cifrei de afaceri. In timp, gestiunea eficienta a acestui portofoliu devine extrem de problematica, daca sistemul ERP nu a fost proiectat petru aceasta situatie.

3. Integrarea canalelor alternative de vanzare. O companie de distributie poate sa actioneze, in vederea cresterii disponibilitatii cashflow-ului, in sensul deschiderii de puncte de vanzare retail, poate sa-si vanda produsele online, prin intermediul portalului e-commerce, poate sa-si formeze/extinda reteaua de redistribuitori sau poata sa se axeze pe o distributie capilara, sau poata sa faca toate aceste lucruri simultan.

4. Extinderea geografica prin deschiderea de puncte de lucru zonale. Pentru o mai buna acoperire a activitatilor teritoriale, in vederea reducerii timpilor de raspuns la cererile clientilor, se poate decide oportunitatea deschiderii de puncte de lucru in teritoriu. Aceste puncte de lucru pot de vanzare, de activitati logistice sau ambele. Pentru a compensa presiunea extinderii lanturilor de hypermarketuri, este necesara o prezenta activa in zonele neacoperite de catre acestea si extinderea calitatii serviciilor oferite clientilor, astfel incat compania de distributie sa fie in continuare atractiva ca si furnizor.

5. Achizitia unor alte companii de distributie. Firmele de succes, in urma maturizarii lor ca si organizatii, dispun atat de know-how-ul, cat si de capitalul (propriu sau atras) necesar accelerarii procesului de dezvoltare prin asimilarea unor competitori. In toate cazurile de mai sus, suportul oferit de infrastructura IT este critic. Nu exista dezvoltare durabila fara o fundatie sanatoasa, capabila sa sustina cresterea si sa se adapteze usor noilor nevoi de business.

Ce ar insemna folosirea unui ERP in termeni de crestere a cifrei de afaceri pentru o firma de import si distributie?

O companie care aprovizioneaza, gestioneaza si vinde zeci de mii de produse are nevoie de un control absolut al acestora prin nomenclatoarele de produse. Aceste nomenclatoare trebuie sa fie intretinute, ordonate, clasificate, sa nu fie dublate, triplate etc. In definirea proceselor de lucru folosind o solutie ERP care lucreaza online, controlul nomenclatoarelor este centralizat, iar raspunderea revine unui numar limitat de persoane specializate, care au responsabilitati clar definite.

Plecand de la o definire inteligenta a nomenclatoarelor in cadrul aplicatiei ERP va conduce la: controlul eficient al business-ului, la o productivitate sporita si reduceri de costuri operationale. O aplicatie ERP trebuie sa fie un suport tehnologic pentru dezvoltarea inteligentta a unei companii.

In cazul dezvoltarii distribuite geografic, specifice unei firme de import si distributie, cum este cazul aplicatiei SeniorERP pe care o oferim, solutia favorizeaza dezvoltarea scalabila a companiei. Deschiderea unei noi filiale sau al unui nou punct de lucru si integrarea rapida a acestuia cu organismul companiei sunt facute cu rapiditate, si costuri semnificativ reduse, avand in vedere integrarea tehnologiei Clickonce. De asemenea, costurile de upgrade sunt reduse substantial, noile versiuni imbunatatite, sau adugarea de module suplimentare putand fi realizate cu un simplu click.