Blog

Acasa6 beneficii obtinute cu un software ERP pentru productie

6 beneficii obtinute cu un software ERP pentru productie

PUBLICAT PE 5 SEPTEMBRIE, 2024

Care sunt beneficiille unui sistem ERP pentru productie? Este una dintre intrebarile pe care trebuie sa ti le adresezi atunci cand urmaresti sa iti optimizezi activitatea folosind solutii software ce pot gestiona cu usurinta operatiuni si resurse din zona de productie, pentru a-ti face o idee asupra a ceea ce poti obtine cu ajutorul tehnologiei.

Implementarea unui sistem integrat de planificare a resurselor intreprinderii (ERP) in companiile care desfasoara operatiuni de productie poate duce la o gestionare optima a tuturor proceselor de achizitie a materiilor prime, compunere si productie a marfurilor finite. Pe langa activitatile desfasurate intr-o fabrica, organizatiile din acest sector trebuie sa aiba in vedere si operatiunile de stocare a materiilor prime, livrarea produselor finite, relatiile cu furnizorii si clientii, precum si aspectele financiare si contabile asociate acestora. In acest context, un software ERP integrat devine esential pentru a coordona eficient toate resursele necesare unui proces de productie optim.

Importanta sistemului ERP in productie

Importanta unui ERP software in productie este data de contributia pe care acesta o are in sporirea eficientei, reducerea costurilor si in imbunatatirea coordonarii intre departamente. Astfel de programe ofera nenumarate functionalitati specifice procesului de productie, precum: planificarea in detaliu a productiei, gestiunea si clasarea stocurilor existente si administrarea comenzilor primite de la furnizori.

Sistemele ERP moderne includ printre altele retete de productie si liste cu materiile prime care stau la baza realizarii unui produs, dar si etapele procesului tehnologic, utilajul necesar desfasurarii acestuia si posibilitatea de urmarire a costurilor aferente intregii operatiuni. Unele solutii ERP pot gestiona optim inclusiv informatiile, resursele si modificarile cu privire la reteta de dezasamblare.

Solutiile ERP performante dedicate companiilor de productie pot include si o serie de functionalitati cheie in procesul de productie ce sunt specifice programelor APS (Advanced Planning and Scheduling) si MES (Manufacturing Execution System). Printre acestea se numara planificarea activitatilor de productie pe utilaje si urmarirea in calendar a gradului de incarcare.

Importanta sistemului ERP in productie si ce presupune un soft ERP pentru producatori

6 beneficii ale unui sistem ERP pentru productie

1. Imbunatatesti procesele de business cu ERP system

Solutia ERP optimizeaza procesele pe care le implica productia marfurilor comercializate de o intreprindere. Aceasta automatizeaza si eficientizeaza majoritatea operatiunilor, oferind organizatiilor un sistem unic si centralizat care integreaza toate datele esentiale despre inventariere, achizitii, finante, productie, vanzari, livrari si nu numai.

De asemenea, orice angajat desemnat poate urmari progresul productiei in timp real, fara a fi nevoie sa se bazeze pe o persoana sau echipa specifica. De exemplu, echipa de proiectare poate monitoriza progresul productiei si poate instiinta in timp real departamentele de achizitii si finante necesitatea de suplimentare a materiilor prime. Astfel, productivitatea creste si producatorii isi pot indeplini fara probleme angajamentele fata de clienti.

Datorita functionalitatilor pentru managementul productiei in sistemul ERP, companiile pot accelera procesul de productie in fabrica, pot elimina erorile si pot imbunatati considerabil profitabilitatea. Totodata, solutia ERP ofera o eficienta operationala mai mare si o productivitate crescuta prin automatizarea operatiunilor.

2. Tii ritmul cu dinamica pietei cu ERP pentru productie

Softul ERP pentru productie permite analiza datelor in timp real si ajuta intreprinderile sa estimeze, sa planifice, sa ajusteze si sa se adapteze cu usurinta la dinamica pietei. Prin implementarea acestei solutii, managerii unei companii pot monitoriza constant progresul catre obiectivele de afaceri si pot actiona pe baza informatiilor obtinute din rapoartele generate din sistemul ERP.

3. Eficientizezi procesul decizional cu programul ERP

Prin furnizarea informatiilor detaliate si structurate cu privire la fiecare departament din companie si proces de business, aplicatia ERP creste eficienta procesului decizional, prin decizii de business fundamentate ce sunt stabilite intr-un timp scurt. De asemenea, accesul la date relevante referioare la performanta, fie ca vorbim de vanzarile generale sau alte aspecte de interes, permite companiilor sa identifice oportunitati de crestere si sa atinga obiectivele propuse prin repartizarea cat mai optima a resurselor si ajustarea fluxurilor interne in functie de datele obtinute.

4. Scazi costurile operationale cu ERP pentru producatori

Un sistem ERP modern sustine companiile din sectorul de productie in reducerea costurilor operationale prin inlocuirea proceselor manuale, care sunt predispuse erorilor si consumatoare de timp, cu procese automatizate care implica mai putine resurse si acuratete crescuta.

Softul ERP pentru productie permite monitorizarea si gestionarea precisa a stocurilor, integrandu-le eficient cu planificarea productiei. Acest lucru minimizeaza surplusurile de marfa si scade cheltuielile legate de depozitare. Mai mult, programul ERP contribuie la diminuarea costurilor cu forta de munca prin cresterea productivitatii angajatilor data de asigurarea unei comunicari si coordonari imbunatatite intre departemente, acces rapid la date de interes si getionarea optima operatiunilor desfasurate de catre acestia.

beneficii si functionalitati software ERP pentru productie

5. Optimizezi procesul de aprovizionare cu ERP software

Un ERP dedicat industriei de productie le permite companiilor sa controleze eficient intregul lant de aprovizionare, oferind un control sporit asupra necesarului de stoc, comenzilor de achizitie, facturilor de la furnizori si receptiei marfurilor. Platforma completa de management al resurselor ofera vizibilitatea necesara pentru a urmari performanta furnizorilor, datele din surse interne si externe putand fi folosite pentru a planifica si gestiona mai eficient procesul de aprovizionare.

6. Cresti satisfactia clientilor cu softul ERP adaptat productiei

O solutie ERP avansata permite planificarea in detaliu a productiei, gestionarea optima a stocurilor existente si coordonarea canalelor de distributie, ceea ce ii ajuta pe producatori sa isi atinga obiectivele de livrare a produselor, acesta fiind un indicator important de performanta. Acest lucru conduce la imbunatatirea relatiilor cu clientii si fidelizarea acestora.

Totodata, sistemul ERP faciliteaza accesul la informatii actualizate, oferind managerilor o imagine clara asupra nivelului de stoc in timp real.

Functionalitatile sistemului ERP productie

  • Gestionarea relatiilor si interactiunilor cu clientii, inclusiv construirea strategiilor de fidelizare a acestora
  • Administrarea datelor de produs intr-un sistem unic centralizat, pentru eficientizarea productiei si accelerarea lansarii pe piata a produselor noi
  • Planificarea necesarului de materiale prin sincronizarea cererii cu oferta si mentinerea unui stoc optim de materii prime, semifabricate si produse finite
  • Optimizarea achizitiilor si relatiilor cu furnizorii pentru a obtine cele mai bune preturi si termene de livrare
  • Gestionarea comenzilor de lucru pe parcursul intregului proces de fabricatie
  • Administrarea retetelor multi-nivel, alocarea automata a costurilor pentru fiecare reteta in parte, versiuni multiple de retete si modificarea flexibila a acestora, impreuna cu gestionarea informatiilor despre utilajele implicate in procesul de productie si nu numai
  • Eficientizarea costurilor de productie si alocarea cheltuielilor indirecte, fixe sau variabile
  • Estimarea productiei pe baza vanzarilor si a capacitatii limitate a unitatii de productie
  • Configurarea produselor conform caracteristicilor si atributelor setate
  • Identificarea stocurilor critice de materii prime si materiale si planificarea necesarului de stoc
  • Planificarea avansata a resurselor umane, a utilajelor si a echipamentelor
Afla mai multe detalii despre sistemul SeniorERP pentru productie

SeniorERP – soft ERP cu o gama larga de functionalitati integrate, ce acopera cu succes operatiunile de productie

SeniorERP este un sistem ERP 100% romanesc, potrivit pentru administrarea afacerilor de orice dimensiune si din diverse industrii. Acesta centralizeaza toate procesele si activitatile companiei, facilitand gestionarea si controlul acestora intr-un singur loc.

Solutia ERP oferita de Senior Software dispune de o serie de functionalitati special concepute pentru companiile din zona de productie, ce acopera cu succes intregul proces de achizitie, compunere si productie a marfurilor comercializate de o intreprindere. Prin utilizarea acestui program, companiile beneficiaza de un mod de lucru unitar, care optimizeaza eficienta operationala si sporeste productivitatea.

In procesul de urmarire a planului de productie, prin rapoarte personalizate din ERP, reusim sa economisim undeva la 2 ore pe zi cu usurinta, orice informatie fiind la distanta de cateva secunde. Pentru noi, cele mai importante beneficii obtinute in urma implementarii SeniorERP sunt eliminarea pierderilor de timp si a erorilor umane.
Liviu Semenescu
Director General - Pangram - Monte Banato
Afla cum poti sa eficientizezi fluxurile de lucru din companie. Solicita o demonstratie