Care sunt particularitatile unui ERP ca sistem informatic integrat?

HomeCare sunt particularitatile unui ERP ca sistem informatic integrat?

Care sunt particularitatile unui ERP ca sistem informatic integrat?
Gestionarea activitatilor din cadrul unei companii difera in complexitate si necesitati de la o afacere la alta. In unele cazuri poate presupune chiar existenta simultana a mai multor furnizori de soft in cont.

Acest lucru implica sisteme informatice diferite, in functie de natura activitatilor desfasurate – vanzari, financiar-contabil, productie, logistica etc. In aceste conditii, transparenta datelor si accesul la informatii in timp util pot deveni o provocare pentru orice companie.

Prin urmare, pentru derularea corecta si eficienta a businessului, este nevoie de o platforma integrata in care sa se regaseasca toate informatiile esentiale pentru companie.

Astfel de sisteme informatice integrate detin o serie de particularitati care diferentiaza o solutie ERP de alte tipuri de aplicatii software

  • Centralizeaza toate informatiile dintr-o companie intr-o platforma unica. Astfel, un sistem ERP ofera acces la orice tip de informatie si faciliteaza coordonarea si comunicarea.
  • Implica o analiza de business. Alegerea unui sistem ERP adecvat presusupune cunoasterea si stabilirea fluxului de activitati si documente specifice companiei, identificarea necesitatilor clientului si a customizarilor necesare pentru desfasurarea activitatii la parametrii optimi.
  • Nu este o „solutie standard”. Un sistem ERP este insotit permanent de servicii de analiza, implementare, training, suport, tehnologie de ultima generatie si implica resurse specializate: implementatori, dezvoltatori, analisti de business.
  • Acopera toate tipurile de activitati din cadrul unei companii, precum productie, gestiune, contabilitate, centre de cost, bugete, logistica etc.
  • Este flexibil. Sistemul ERP poate fi personalizat pe specificul afacerii si in functie de solicitarile clientului.
  • Este scalabil. Acest lucru consta capacitatea sistemului ERP de a oferi acele functionalitati care sunt necesare intr-un anumit moment din evolutia unui business. Pe masura ce compania se dezvolta se pot implementa alte componente avansate (precum logistica, controlling), se pot reorganiza fluxurile de business, redimensiona restrictiile si permisiunile etc. Practic, un software ERP reprezinta o platforma de dezvoltare pe termen lung.
  • Include tehnologii de ultima generatie. Tehnologiile noi permit functionarea sistemului ERP la un nivel de eficienta crescut, adaptat in functie de dinamica pietei.
  • Acopera o arie extinsa de activitati. Aceasta caracteristica ofera ERP-ului caracterul de software orientat spre fluxuri si procese de business optimizate, si nu spre documente si munca repetitiva.
  • Este un instrument decizional. Pe langa integrarea proceselor de business, managerii au la indemana, chiar in sistemul ERP, instrumente de analiza a profitabilitatii, vanzarii, costurilor.
Alte intrebari frecvente