Cum obtii cresterea cu 22% a vanzarilor? Managementul pipeline-ului de vanzari

Daca in 2009 clientii obisnuiau sa sune in firma iar vanzatorii sa preia comenzi, in acest moment situatia s-a inversat. Atunci, transformarea prospectului in client se facea natural.

Acum insa, pe fondul evolutiei economice negative din ultima perioada, clientii sunt din ce in ce mai putini, mai exigenti, cer mai multe oferte si pun presiune asupra pretului si in special asupra termenului de plata. Veniturile pierdute pe fondul scaderii comenzilor si a disparitiei unor clienti sunt greu de inlocuit, iar managerii sunt constransi sa identifice surse alternative: clienti noi si oportunitati noi (produse, servicii, promotii).

Principalii factori care influenteaza valoarea veniturilor:

(Valoarea medie a unui contract) X (Rata medie de conversie a oportunitatilor in contracte) X (Numarul de oportunitati)/(Durata medie a ciclului de vanzare)

Companiile au obtinut cresteri medii de 22% a vanzarilor in conditiile in care fiecare dintre acesti factori a fost imbunatatit cu 5%. Cu alte cuvinte, solutii exista. Cum se pot transpune insa in masuri concrete?

Haideti sa incepem cu translatarea factorilor de mai sus intr-o serie de obiective:

Cum obtii cresterea cu 22% a vanzarilor? Managementul pipeline-ului de vanzari
etape2
Cum poti creste numarul de oportunitati cu CRM?

1

Managementul contactelor

Cum obtii cresterea cu 22% a vanzarilor? Managementul pipeline-ului de vanzari

Fiecare persoana care intra in contact cu produsele sau serviciile oferite de tine poate deveni o sursa de venit. Contactul este corespondentul informatiilor despre o astfel de persoana si este “unitatea de masura” a sistemului CRM. Managementul contactelor presupune calificare – identificarea rapida a modului in care o persoana/companie te poate ajuta sa vinzi si consolidarea relatiei cu aceasta in vederea atingerii unor obiective clare, cuantificabile. Fie ca este vorba despre un potential client, un partener, un furnizor sau un leader de opinie, orice contact poate genera vanzari printr-o strategie coerenta de comunicare.

Aceasta etapa este esentiala in consolidarea unui pipeline de vanzari. Pipeline-ul reprezinta o insiruire a stadiilor prin care trece un prospect, de la primul contact, pana devine client. Scopul utilizarii acestui instrument in vanzarile consultative este de a monetiza cat mai rapid si mai eficient prospectii si clientii, de a vinde mai mult si mai profitabil printr-o strategie coerenta.

2

Campanii de marketing

Oportunitatile venite din marketing au o probabilitate ridicata de semnare, intrucat presupun o manifestare a interesului unui potential cumparator pentru un produs sau serviciu. Costul atragerii unei astfel de oportunitati este determinat insa de eficienta campaniilor de marketing.

Sistemul CRM permite urmarirea rezultatelor campaniilor de marketing si impactul lor asupra vanzarilor. Indiferent daca obiectivul unei campanii este sa genereze awareness, leaduri, preluari in presa sau sa atraga participanti la un eveniment, fiecare activitate de marketing este cuantificabila.

Acesti pasi permit crearea unui pipeline de marketing la nivelul fiecarui canal de comunicare si urmarire a unor indicatori-cheie precum:

 1. Raspunsuri pe fiecare campanie
 2. Cost/ raspuns
 3. Cost / raspuns calificat
 4. ROI pe fiecare investitie
 5. Procent de raspunsuri calificate din total raspunsuri (pentru a vedea cat de buna a fost targetarea) etc.
Cum obtii cresterea cu 22% a vanzarilor? Managementul pipeline-ului de vanzari
Cum poti creste rata medie de conversie a oportunitatilor in contracte?

Managementul portofoliului de clienti
Fie ca vorbim de Key Accounts, persoane fizice sau magazine de cartier, clientii ideali sunt cei cu vanzari mari, profit ridicat si termene cat mai scurte de plata. Conform principiului Pareto aplicat in afaceri, 20% dintre clienti genereaza, cel mai probabil, 80% din venit.

crm articol 22% 2.3

Cu ajutorul unui ERP, intreaga activitate comerciala poate fi urmarita la nivel de client, astfel incat eforturile companiei vor fi concentrate pe cei mai valorosi parteneri. Mentinerea clientilor multumiti reprezinta o strategie valoroasa daca lucrezi intr-un business in care ai nevoie de recomandari. Sistemul CRM permite urmarirea in paralel a discutiilor si intalnirilor la nivel de client.

Managementul incidentelor
Aplicabil in special in cazul companiilor care ofera service dar nu numai, managementul incidentelor este vital in contextul actual. In conditiile scaderii numarului de clienti, reducerea preturilor are ca efect cresterea vanzarilor doar pe termen scurt, efectele nocive asupra profitului si brandului fiind adeseori ireversibile. Calitatea serviciilor este un diferentiator puternic, in special in vanzarea produselor cu valoare mare. Viteza de reactie si proactivitatea in cazul incidentelor este decisiva in pastrarea clientilor existenti.

Managementul vanzarii catre clientii existenti
Odata identificate companiile cele mai profitabile din portofoliu, nevoile lor si comportamentul de cumparare, pot fi generate noi venituri pornind de la clientii existenti. Utilizat corect, portofoliul de clienti reprezinta unul dintre cele mai valoroase resurse ale unei companii. Practica spune ca daca esti multumit de un produs sau serviciu, il vei recomanda la alte 3 persoane, in timp ce, daca esti nemultumit, vei vorbi despre asta cu 10 persoane.
Dintre toate investitiile de marketing, investitia in satisfactia clientului poate fi monetizata in primul rand prin recomandare. In acelasi timp, un client multumit va cumpara din nou sau va cumpara alte produse de la acelasi furnizor, pentru ca are loc un transfer de incredere intre companie si oferta.

Cum obtii cresterea cu 22% a vanzarilor? Managementul pipeline-ului de vanzari

Managementul incidentelor

Aplicabil in special in cazul companiilor care ofera service dar nu numai, managementul incidentelor este vital in contextul actual. In conditiile scaderii numarului de clienti, reducerea preturilor are ca efect cresterea vanzarilor doar pe termen scurt, efectele nocive asupra profitului si brandului fiind adeseori ireversibile.

Calitatea serviciilor este un diferentiator puternic, in special in vanzarea produselor cu valoare mare. Viteza de reactie si proactivitatea in cazul incidentelor este decisiva in pastrarea clientilor existenti.

Cum reduci durata medie a ciclului de vanzare?
Cum obtii cresterea cu 22% a vanzarilor? Managementul pipeline-ului de vanzari

Managementul stadiilor de prospectare

Fiecare companie are propriul ciclu de vanzare, cu stadii specifice si o durata medie. Pentru ca un prospect sa devina client, este nevoie de abordari diferite la contact initial, in perioada de calificare, dezvoltare, pozitionare sau negociere. Cunoasterea acestor stadii si a argumentelor potrivite in fiecare dintre ele, permite depasirea rapida a principalelor bariere de vanzare.

Sistemul CRM permite configurarea fluxului de vanzare si ofera acces la cele mai eficiente materiale si argumente pentru trecerea la pasul urmator. In acest fel, experienta celor mai buni dintre vanzatori poate fi utilizata pentru a creste eficienta intregii echipe. Mai mult, imbunatatirea fiecarui stadiu va avea ca efect reducerea per total a ciclului de vanzare.

Cu ajutorul unui CRM, directorul comercial are in orice moment indicatori in timp real despre activitatea consultantilor de vanzari:

 1. Indicatori cantitativi: numar de telefoane date, numar de intalniri efectuate, emailuri, oportunitati deschise pe companii noi etc.
 2. Indicatori calitativi: activitati pentru atragerea de prospecti noi, pentru inchiderea unor oportunitati, pentru deschiderea de noi oportunitati etc

Avand acesti indicatori, directorul de vanzari poate diagnostica blocajele din pipeline-ul de vanzari si poate canaliza efortul consultantilor pentru imbunatatirea rezultatelor: cresterea numarului de contacte noi, cresterea numarului de oportunitati sau concentrarea pe oportunitatile cu cele mai mari sanse de inchidere.

Cum obtii cresterea cu 22% a vanzarilor? Managementul pipeline-ului de vanzari
indicatori-crm-erp-2.1

Indicatorii urmariti cu ajutorul unui pipeline de vanzari, prin instrumente specializate de tip CRM (Customer Relationship Management) si ERP (Enterprise Resource Planning), permit atingerea unor obiective de business cheie, cele mai importante fiind:

  1. Transformarea prospectilor in clienti si scurtarea perioadei de vanzare;
  2. Cresterea eficientei vanzarilor;
  3. Cresterea eficientei activitatilor de marketing;
  4. Identificarea punctelor tari si slabe ale produselor si serviciilor oferite;
  5. Fidelizarea clientilor existenti si vanzarea de noi produse sau servicii clientilor existenti;
  6. Castigarea de noi clienti folosind clientii existenti;
  7. Identificarea celor mai profitabili clienti sau a celor mai bune canale de vanzare.

Activitatea managerului de vanzari se transforma, din colectare de date si verificare, intr-un fine-tunning prin care intervine proactiv pentru obtinerea celor mai bune rezultate. Obiectivele si directia de lucru devine mai clara, efortul este concentrat si valorificat pentru a obtine avantaje competitive.