Control si vizibilitate in distributie, cu softuri implementate de la distanta
Interviu cu doamna Alina Yolcu, Manager General Tuplex Romania
Grupul Tuplex – cel mai mare distribuitor de semifabricate din plastic din Europa Centrala si de Est. Incepand din 1990, Tuplex a deschis sucursale in Polonia, Federatia Rusa, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria si Serbia. In prezent, Tuplex Romania are filiale in Bucuresti, Timisoara si Iasi.
Furnizorii lor sunt cei mai renumiti producatori de materiale din Europa, printre care Altuglas, Covestro, Alcoa, Stac, Avery Dennison, Kemica, Ongropack, Brett Martin, Sabic Innovative Plastics, Nudec, Alcan, Samsung, Heytex, Dickson, DS Smith etc.
Produsele comercializate de Tuplex sunt diversificate, si isi gasesc utilizare in domeniile de productie publicitara, constructii si industrial.
Printre produsele comercializate de Tuplex se numara: placi acrilice, placi din PVC expandat, placi compozite din aluminiu, placi din policarbonat compact si celular, placi APET si PETG, placi HIPS si ABS, placi din polipropilena celulara, folii din PVC rigid, role banner color, role textile pentru prelate, copertine si corturi, role textile pentru print digital (frontlit, backlit, blockout, mesh), folii autoadezive pentru print, laminare si cutter-plotter.
Alina Yolcu: Tuplex a intrat pe piata din Romania in 2008, ca nou jucator pe o piata in care existau concurenti cu istoric de 15 – 20 ani. Dupa 6 ani – in care am reusit sa devenim unul dintre liderii domeniului in care activam – ajungand la un grad de maturitate, am simtit nevoia de a implementa o solutie software care sa raspunda nevoilor tot mai mari de a optimiza fluxul de lucru si de a creste productivitatea angajatilor. De asemenea, am considerat ca pentru a putea sustine continua extindere avem nevoie de un control mai bun asupra costurilor si a proceselor comerciale, financiare si operationale.
Alina Yolcu: Motivul pentru care am decis ca avem nevoie de o solutie moderna de tip ERP a fost simplu: software-ul pe care il utilizam nu ne putea asigura suportul pentru o dezvoltare sanatoasa a business-ului, pe termen lung. Dinamica de crestere a cifrei de afaceri a impus crearea unor noi proceduri de lucru si imbunatatirea celor existente. De aceea, aveam nevoie de viteza de lucru si acces in timp real la date concrete, centralizate, pe baza carora sa putem lua decizii eficiente si rapide. Pentru a obtine un randament maxim era necesara o solutie software flexibila, adaptabila activitatii noastre.
Alina Yolcu: Alegerea sistemului ERP a fost de durata. Pentru a ne asigura ca vom decide corect am analizat piata locala si solutiile propuse de dezvoltatorii de sisteme ERP din Romania timp de aproximativ 6 luni. Am luat parte la foarte multe prezentari si am analizat un numar mare de oferte. Criteriile au fost clare si bine puse la punct. Acestea au fost atat de ordin tehnic (platforma de dezvoltare a software-ului, arhitectura softului) cat si de imagine in piata, istoric, numar de implementari, calitatea si marimea clientilor care au ales un software sau altul, referinte, situatia financiar – economica a furnizorilor de ERP, flexibilitatea solutiilor propuse, etc. Evident, si costul implementarii a fost un criteriu important, insa in stricta corelare cu oferta integrala de servicii pre si post implementare. Ofertele de pret rigide, standardizate, nelucrate, “aruncate” rapid pe masa fara o analizare detaliata a resurselor reale necesare implementarii au fost eliminate din start.
Alina Yolcu: Senior Software a fost furnizorul de sistem ERP care a reusit sa ne convinga ca alaturi vom putea avea o implementare de succes, adaptata cerintelor si nevoilor clar stabilite de la bun inceput. Calitatea oamenilor, seriozitatea, flexibilitatea, profesionalismul si implicarea personala de care au dat dovada in mod special in faza de analizare a proceselor firmei si nevoilor de customizare ne-au convins ca putem avea impreuna un adevarat parteneriat, bazat pe dorinta comuna de a reusi, pe calitate si respect. Am regasit in echipa Senior aceleasi valori care definesc echipa Tuplex, probabilitatea unui esec fiind practic imposibila.
Alina Yolcu: Implementarea unui software integrat fara a avea acces la centralizarea datelor prin rapoarte customizate in timp real nu si-ar fi avut rostul. Prin sistemul BI reusim sa accesam informatiile intr-un mod structurat, prelucrate in functie de nevoia de analiza a diversilor indicatori necesari unui management performant. In business adevarul sta in date. Iar daca datele nu sunt prelucrate si analizate pana la amanuntul care poate fi decisiv, managementul nu poate lua masurile necesare dezvoltarii sau salvarii unui business. Flerul are limite…. Intelegerea implicatiilor efectelor propriilor politici, proceduri si decizii dar si a trend-ului si pericolelor pietei in care iti desfasori activitatea poate face diferenta. Un program BI te poate ajuta, ca manager, nu numai sa identifici probleme, dar si sa imbunatatesti indicatori vitali si sa planifici.
Alina Yolcu: Am creeat deja o serie de rapoarte care sa ne ajute sa urmarim atent evolutia business-ului si sa ne ajute in procesul decizional: analiza vanzarilor (pe agent, pe filiala, pe judete, pe zone geografice, etc) analiza produse vandute (pe zona, pe producator, pe perioada calendaristica) analiza modalitatilor de plata si modalitatilor de livrare, analiza margin-ului (pe produs, gama produs, agent, filiala), analiza evolutiei stocurilor functie de vanzari sunt doar cateva din rapoartele de analiza generate in BI.