Adaptarea unui WMS la schimbarile dinamice ale strategiei de business
Articol scris de: Dr. ec. George Ogrinja, Director Supply Chain, Profesor asociat Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica, ASE Bucuresti
Cu alte cuvinte, crearea de noi forme, interogari, rapoarte, etichete, sarcini de lucru, asocieri de resurse, reguli de business etc., care nu au fost incluse in sistemul original, sunt posibile fara modificarea codului sursa. Flexibilitatea este esentiala pentru adaptarea operationala a companiei la modelul propriu de business, iar sistemele WMS care functioneaza pe baza regulilor de business si-au demonstrat flexibilitatea, deoarece permit configurari nerestrictive ale fluxurilor de lucru.
Cateva recomandari pentru sustinerea unei solutii usor adaptabile la obiectivele companiei:
a. Obtinerea de functionalitati standard WMS in conditiile unui mediu de business non-standard
Orice afacere are procese, servicii si modele de distributie unice care-i permit mentinerea si extinderea avantajelor competitive in piata. Niciun furnizor de solutii WMS nu poate anticipa si pre-configura initial parametrii si setul complet al regulilor de business specifice companiei.
b. Adaptarea operationala rapida la cerintele dinamice ale pietei
Reconfigurarea solutiei WMS se face fara modificarea codului sursa.
Rezultatul: reducerea costurilor, implementarea rapida a schimbarilor operationale, cresterea randamentului investitiei si diminuarea riscurilor schimbarii.
Cazurile practice de schimbari Lean si Agile pe care le-am intalnit s-au referit in principal la configurarea regulilor WMS de business pentru adaptarea fluxurilor de proces in conformitate cu cerintele de afaceri.
Reconfigurarea se realiza atunci cand cerintele clientilor nu mai erau acoperite de procesele WMS sau o parte din activitatile depozitului nu mai erau controlate de sistem.
Ca efect, se producea o scadere a acuratetii datelor in sistem odata cu cresterea numarului de procese aflate in afara controlului WMS.
Diferenta majora dintre organizatiile de succes si organizatiile slabe este data de calitatea definitiei proceselor si a modului de executie al acestora.
In general, fluxul proceselor este revizuit dupa primirea unor reclamatii din partea clientilor sau dupa o perioada de timp de la constatarea slaba a performantei depozitului.
Sunt rare cazurile de revizuire proactiva a fluxurilor de proces.
De exemplu:
In domeniul industriei de asamblare exista situatii frecvente in care nu se admite onorarea partiala a comenzii. In aceste situatii sistemul rezerva stocul pentru liniile de produse existente (de exemplu pune “Hold” pe starea de picking a liniilor respective) si dupa aprovizionarea liniilor de produse “lipsa in stoc” trece automat comanda clientului in starea “Ready for picking”.
Domenii precum industriile farmaceutice, alimentare etc., au deseori ca jucatori key accounts care impun regula de livrare “produse dintr-un singur lot”. Sistemul WMS trebuie sa permita reconfigurarea regulilor de picking specifice acestor clienti principali prin definirea unei optiuni “single lot” in criteriile de compatibilitate ale regulilor de picking.
2. Reguli de configurare orientate pe proces
Fluxurile de lucru se constituie in functie de conditiile de manipulare, pastrare sau livrare a marfurilor.
2.1. Configurarea proceselor INBOUND
2.1.1. Expedierea rapida a backorderelor
Utilizarea “cross-docking” pentru expedierea rapida a produselor lipsa din comanda initiala (in situatia in care clientul admite constituirea in backordere a produselor care nu au fost livrate) poate reprezenta o solutie de fidelizare a clientului
Fluxurile multiple de lucru “Inbound” pot fi configurate, in functie de tipurile de task-uri permise de WMS.
Unul dintre acestea este fluxul de “cross-docking” care poate fi realizat daca sistemul include in categoria “Inbound Logistics Tasks” a task-ului de “Cross-docking”.
In definirea fluxului de “cross-docking” pot fi asociate si serviciile VAS (Value added services) de tip “Customer compliance labeling” in situatia in care ambalajul nu este etichetat de furnizor sau clientul/ transportatorul solicita un format specific de etichetare.
2.1.2. Optimizarea resurselor de stocare – prin configurarea proceselor de putaway
Pentru alocarea optima a resurselor de stocare (spatiu, operatori, echipamente) regulile care stabilesc fluxurile de lucru ale procesului de putaway se bazeaza pe urmatorii parametri: viteza de rotatie, volum, serie loturi, reguli de rotatie a stocurilor pentru reducerea riscurilor de invechire sau expirare, alte restrictii de stocare.
In general procesul de re-slotting (realocarea celulelor vechi) este reconfigurat odata cu procesul de putaway (alocarea de celule noi in conformitate cu regulile de re-slotting).
A se vedea importanta procesului de re-slotting prezentata detaliat in articolele anterioare.
Configurarea corecta a procesului de putaway permite cresterea productivitatii depozitului si implicit reducerea costurilor operationale.
3. Reguli de configurare orientate pe produs / comanda
Implementarea eficienta a strategiei de postponement a permis producatorilor sa realizeze configurarea produselor clientilor make-to-order (MTO) si assemble-to-order (ATO) in interiorul centrelor de distributie. Trecerea de la productia de masa make-to-stock (MTS) la productia customizata de masa (mass-customization) a schimbat complet rolul depozitelor in procesul de supply chain de adaptare rapida la cerintele pietei.
WMS-urile pot oferi optiuni de configurare a produselor si control al stocului elementelor componente, facilitati de monitorizare a starii task-urilor de asamblare, planificare, monitorizare si alocare a fortei de munca, controlul stocului produselor finite realizate la comanda.Ce servicii VAS (kitting, light assembly, etc) de configurare a produselor la comanda ofera WMS pentru implementarea strategiei de postponement? (a se vedea si textele anterioare referitoare la importanta acestei strategii in procesul de supply chain).
A. In companiile de retail WORLD CLASS produsele sunt receptionate in depozit sub forma de paleti dar sunt comisionate si impachetate individual prin utilizarea intensiva a echipamentelor automate de manipulare si etichetare a produselor si livrate “same day” cu ajutorul serviciilor de curierat rapid.
B. Magazinele si supermarket-urile traditionale incep sa fie configurate pentru a permite livrarile cererilor provenite prin canale multi-channel. Functiile de reaprovizionare traditionale sunt acum suplimentate de facilitatile de onorare a comenzilor online, fie prin rezervarea online a produselor si achizitionarea lor directa din magazine, fie prin livrarea la domiciliu. Tendinta de dezvoltare a depozitelor catre Fulfillment centers solicita WMS-urilor facilitati de configurare a interfetelor cu sistemele WCS de control al device-urilor MHS, cum ar fi: conveiere, carusel, pick-to-light, pick-to-voice, sistemele RFID, etc.
Ce standarde de comunicare a informatiilor dintre WMS si WCS sunt asigurate prin Solutia WMS? Cum colaboreaza WMS si WCS (functionalitati, date, interfete, raspuns si raportare)?
6. Interfete add on necesare pentru adaugarea de noi functionalitati
Se pot crea interfete add on pentru managementul serviciilor 3PL, control transport, yard management, billing management, etc.?
7. Transparenta proceselor prin facilitati extinse de raportare
Se pot realiza rapoarte personalizate prin configurarea individuala a optiunilor de analiza?