Business Intelligence Operational – pentru decizii informate

Sistemele informatice de tip Business Intelligence au fost considerate pana recent ca fiind instrumente destinate managerilor – solutii care ofera managementului unei companii informatiile necesare pentru imbunatatirea performantei generale a acesteia. BI-ul Operational isi pastreaza aceasta proprietate si sustine activitatile zilnice prin functionalitati specifice: informatii actualizate in timp real, acces securizat la date din orice locatie, analize usor de realizat de catre orice utilizator, fara sprijin specializat etc.

Aceasta schimbare raspunde trecerii spre o noua cultura organizationala, cea a unui management bazat pe obiective clare, masurabile, asumate de catre companie si angajati la fiecare nivel executional. Pentru ca acest model sa functioneze, trebuie ca angajatul sa poata lua decizii informate pentru atingerea propriului obiectiv. BI-ul operational intervine in aceste companii, oferind acces la informatie relevanta la fiecare nivel si viteza decizionala.

Gartner, liderul mondial in consultanta pe tehnologie, mentioneaza “democratizarea BI-ului” ca fiind principalul trend in industria de Business Intelligence pentru anul 2011. Acest concept se traduce prin disponibilitatea informatiei in timp real si din orice locatie, acces la sistem pentru mai multe categorii de utilizatori si relevanta crescuta.

Sistemele Business Intelligence clasice se bazeaza in principal pe informatie obtinuta in intervale de timp mai mari. Acest tip de informatie este foarte importanta pentru a observa trenduri, probleme, zone de business care necesita imbunatatiri si alti factori importanti.
Un sistem Business Intelligence operational presupune in plus depistarea trendurilor, problemelor si altor factori imediat dupa ce apar, permitandu-le angajatilor sa le rezolve imediat si nu la cateva zile, cand acestea pot lua amploare si pot avea un impact puternic nefavorabil asupra companiei. Implementarea unui astfel de sistem presupune o cultura organizationala in care rolul angajatului nu mai este pur executional, acesta devine decident.

Vizualizarea interactiva a datelor

Analizarea datelor generate de activitatile unei companii este o activitate solicitanta, care implica resurse de timp si umane considerabile, in special daca volumul de informatii este foarte mare.

Insa reprezentarile vizuale simplifica lucrurile, permitandu-le utilizatorilor din orice nivel al companiei sa inteleaga mai bine datele pe baza carora trebuie sa-si indeplineasca obiectivele.

Spre exemplu, un agent de vanzari doreste sa afle volumul vanzarilor realizate in ultimii 2 ani pe fiecare judet. Ca majoritatea colegilor sai, acesta foloseste rapoarte statice de tip lista pentru pastrarea si prelucrarea datelor si va incerca sa obtina raspunsurile dorite din tabele cu cifre, proces adeseori greoi si fara multe rezultate.

business intelligence BI Operational

Transpunerea acestora in reprezentari vizuale este insa mult mai eficienta: trendurile pot fi observate si intelese mai bine si mai repede.

BI Operational

BI Operational

SeniorVisualBI vine in ajutorul utilizatorilor non-tehnici cu modalitati de prelucrare si vizualizare a datelor foarte rapide si intuitive, permitand persoanelor din orice nivel al companiei sa puna intrebari si sa primeasca raspunsuri in doar cateva secunde. Prin doar cativa pasi simpli se pot obtine dashboard-uri interactive usor de inteles de oricine:

1.Accesarea datelor

SeniorVisualBI permite analiza unui volum imens de date din SeniorERP, aducand la un click distanta informatii consolidate despre articole, parteneri, cash-flow, profit, discounturi, mijloace fixe, stocuri etc.

Indiferent de volumul de date, acestea pot fi reprezentate si analizate printr-un numar nelimitat de vizualizari. Odata reprezentate vizual, trendurile sau problemele pot fi mai usor de observat, iar deciziile sunt luate mult mai simplu cand informatia este prezentata clar.
Analiza datelor cu ajutorul SeniorVisualBII nu se rezuma doar la cateva grafice statice, pe intervale de timp mai mari. Acestea pot fi studiate in profunzime, trecerea de la o imagine de ansamblu la detalii specifice facandu-se foarte usor.

2. Explorarea, intelegerea si descoperirea de noi informatii

Cand o informatie este prezentata din perspectiva corecta pot fi obtinute concluzii si raspunsuri noi. Un sistem Business Intelligence operational este simplu, vizual si usor de inteles, oferindu-le oamenilor libertatea de a raspunde intrebarilor imediat cum apar. Modul de vizualizare poate fi schimbat doar printr-un click, in functie de nevoile fiecarui utilizator. Sistemul Business Intelligence poate realiza vizualizari interactive in doar cateva secunde chiar si cand se lucreaza cu volume foarte mari de informatie.

Acesta le permite utilizatorilor din diferite niveluri ale companiei sa treaca de la tabele de date la vizualizari interactive de date cu doar un click. Acestia vor putea apoi sa exploreze, vizualizeze si sa impartaseasca informatii fara suport specializat.

solutie BI Operational

BI-ul Operational permite utilizatorilor sa se concentreze pe intrebari, pe gasirea solutiilor la probleme si nu despre cum sa foloseasca sistemul.

3.Comunicarea informatiilor

Realizarea de vizualizari interactive poate dura doar cateva minute. Acestea pot fi ”asamblate” intr-un dashboard interactiv, pentru o viziune de ansamblu, care poate fi impartasit cu alti oameni.

Datorita faptului ca SeniorVisualBI are incorporat un server destinat publicarii analizelor, acestea pot fi impartasite oricui, prin Internet. Acestia pot interactiona direct cu dashboard-ul: pot filtra, sorta si rearanja informatia. Dashboard-urile pot fi impartasite si prin alte metode: incorporate pe un site, pe blog, pot fi folosite in prezentari sau exportate intr-un format static, precum PDF.

Functionalitati specifice unui BI Operational

Self Service – BI pentru toate categoriile de utilizatori

Daca sistemele Business Intelligence clasice se adreseaza in exclusivitate managerilor, BI-ul operational include si angajati implicati in activitati operationale, precum agenti de vanzari, agenti din call center-e, personal tehnic etc.

Customizarea analizelor pentru fiecare utilizator ar presupune service specializat si costuri ridicate. BI-ul Operational este dedicat insa utilizatorilor non-tehnici si are ca particularitate usurinta cu care datele pot fi customizate, detaliate, analizate si comunicate.

SeniorVisualBI este dezvoltat pe platforma Tableau Software, liderul mondial in vizualizarea datelor si conecteaza utilizatorii non-tehnici si informatiile prin functionalitati avansate de Self Service. SeniorVisualBI permite analiza detaliata a datelor, evidentierea si filtrarea acestora, publicarea de harti si tablouri de bord interactive. In loc sa aloce timp si bani pentru fiecare modificare, utilizatorii vor identifica patternuri, probleme, oportunitati si vor lua decizii pe baza datelor actualizate in timp real.

“Eu dintotdeauna am facut BI in companie, insa cu mijloace incomparabile, cu o suita de programatori, dar cu limitele vizavi de programare, de viteza, acuratete, corectitudine etc. Prin urmare, saltul la SeniorVisualBI este masiv. Sunt unele detalii care ne „taxeaza” foarte tare, care tin de esenta business-ului si pe care le vom avea cu SeniorVisualBI, cum ar fi obtinerea de statistici de vanzari, ca sa poti prepara comenzile pentru furnizori.” Horatiu Vonica, Director Rocast

Relevanta crescuta si analiza in profunzime a datelor

Fiecare departament si fiecare angajat au nevoie de informatii cu impact direct asupra activitatii pe care o desfasoara. Incarcarea angajatului cu informatii irelevante sau date la care nu ar trebui sa aiba acces pot avea efectul contrar, de a afecta performanta acestuia. Daca la nivel managerial este nevoie de date consolidate, middle-managementul va avea nevoie de identificarea, izolarea si detalierea problemelor.

Un beneficiu major al utilizatorilor de sistem Business Intelligence Self Service consta in relevanta datelor. Customizarea rapida a rapoartelor si analizelor conform nevoilor fiecarui utilizator vor contribui la o directionare a angajatilor catre indicatorii relevanti si luarea de decizii informate.

Disponibilitate si securitate

BI-ul operational presupune o viteza de reactie crescuta din partea utilizatorului. Disponibilitatea informatiei este data de posibilitatea de a distribui date actualizate catre angajati si colaboratori din diverse locatii in mod securizat, prin Internet. Accesul la sistemul Business Intelligence si datele aferente nu mai este limitat de componenta hardware, informatia poate fi accesata de pe orice device desktop sau mobil: smartphone-uri, tablete, calculatoare portabile. Flexibilitatea este un aspect important pentru cei mai multi dintre manageri, iar colaborarea online ofera atat mobilitate cat si libertate in alegerea device-urilor.

SeniorVisualBI are incorporat un server destinat publicarii analizelor. Acest server este dezvoltat pe tehnologii „web” si asigura accesul la informatii indiferent de platforma, prin Internet. Accesul la date este securizat si este acordat pe baza de User Name si Parola.

Alte resurse