Cum controlezi in mod optim
depozitele cu WMS si ERP?

Cum controlezi in mod optim depozitele cu WMS?

Sisteme WMS si ERP pentru depozit


Conditiile economice actuale au determinat companiile sa acorde o importanta mai mare intelegerii si satisfacerii nevoilor clientilor la cele mai inalte standarde. Acest lucru presupune si ca produsele pe care ei le cer sa fie livrate la timp si in cele mai bune conditii.

Sistemele de gestionare si automatizare a activitatilor din depozit sau WMS (Warehouse Management System) au rolul de a crea si controla fluxurile de lucru intr-un depozit. Alaturi de solutiile de tip ERP ele asigura comunicarea corecta si rapida intre depozite si sediul central si controlul integrat al activitatilor din companie.

Faciliteaza preluarea comenzilor de client

Atunci cand un client plaseaza o comanda, este foarte important sa ii furnizezi informatii de actualitate privind disponibilitatea pe stoc a produselor. In acest mod vei putea sa estimezi corect si data de livrare, ceea ce va creste considerabil satisfactia clientilor tai. Integrarea sistemului ERP cu WMS in depozit iti permite sa:

Creste productivitatea angajatilor din depozit cu WMS

Pentru ca de multe ori departamentul care preia comenzile si le introduce in ERP se afla in alta locatie fata de cel care le pregateste, se alege ca acestea sa fie transmise la depozit o data sau de doua ori pe zi, in functie de volum. Acest mod de lucru este insa ineficient, generandu-se o alternanta intre perioadele de inactivitate si cele supraaglomerate. Implementand in depozit un WMS integrat cu ERP:

Comenzile pot fi trimise la depozit in timp real, pe masura ce sunt receptionate sau la anumite intervale de timp stabilite. Astfel, angajatii din depozit primesc comenzi pe parcursul intregii zile, ceea ce inseamna un efort constant si mai mic din partea acestora si implicit un nivel ridicat al productivitatii.

Neavand perioade supraaglomerate, nu va fi necesar un numar mare de angajati pentru a procesa volumul ridicat de comenzi, reducand astfel costurile cu personalul din depozit.

Cum controlezi in mod optim depozitele cu WMS?
Cum controlezi in mod optim depozitele cu WMS?

Diminueaza riscul de aparitie a erorilor umane

Pe langa faptul ca nu este productiva, procesarea manuala a comenzilor de client poate genera erori. Un cod scris gresit, o adresa invalida sau o cantitate diferita de cea comandata pot insemna pierderea unui client.

De aceea, multumita functionalitatilor disponibile in sistemul WMS, se obtin doua beneficii extrem de importante:

Informatiile sunt introduse o singura data in sistem, ceea ce reduce semnificativ riscul de aparitie a erorilor, implicarea personalului fiind minima in acest proces.

Informatiile sunt introduse o singura data in sistem, ceea ce reduce semnificativ riscul de aparitie a erorilor, implicarea personalului fiind minima in acest proces.

Eficientizeaza procesul de aprovizionare

Aprovizionarea cu marfa este o activitate importanta in cadrul depozitului. Aceasta presupune verificarea corespondentei dintre caracteristicile reale ale marfurilor si cele de pe comenzile de intrare din ERP. In cazul in care nu este realizata in mod corect, va genera neconcordante intre stocul inregistrat in sistem si cel real, din depozit.

Optimizeaza spatiul din depozit cu WMS

Un sistem de gestionare a depozitului se remarca si prin capacitatea sa de utilizare optima a spatiului de depozitare. Iti permite astfel sa stochezi o cantitate de marfa mai mare in acelasi spatiu sau chiar sa renunti la o parte din spatiul ocupat, diminuand pe aceasta cale cheltuielile cu chiria si intretinerea acestuia.

In cadrul procesului de receptie, sistemul poate realiza si paletizarea marfii, urmata de etichetarea corespunzatoare a fiecarei unitati de stoc in parte: bucata, cutie, palet etc.

Depozitarea se poate face pe baza sugestiilor din WMS, care poate calcula in functie de anumite date de intrare care este modalitatea optima de asezare.

De asemenea, sistemul WMS permite ca depozitarea sa se poata realiza in functie de alegerea receptionerului – fie dupa criterii prestabilite, fie pe baza unei decizii luate pe loc.

Creste calitatea serviciilor oferite

Sistemul de gestionare a depozitelor iti permite sa oferi servicii de calitate clientilor tai, asigurandu-i pe aceasta cale ca esti un partener de incredere.

Implementand un WMS in depozit, castigi:

Vrei sa afli mai multe despre solutia WMS?

Descarca factsheet gratuit!

Redu timpul aferent picking-ului

Picking-ul este activitatea de selectare si colectare a marfurilor din depozit. Cu cat aceasta se desfasoara intr-un timp mai scurt, cu atat produsele vor putea fi livrate mai repede la clienti. In cazul unui depozit de mari dimensiuni, cu o varietate mare de produse, o importanta majora o are si experienta angajatilor care se ocupa de picking, in lipsa unui WMS ei fiind nevoiti sa cunoasca in detaliu localizarea marfurilor, pentru a le gasi rapid.

Ai la dispozitie o solutie

care ofera angajatilor date exacte despre marfurile pe care trebuie sa le pregateasca, precum starea sau localizarea lor, pentru a putea pregati comenzile mai repede.

Sistemul de gestionare

a depozitului pune la dispozitia angajatilor si o schema a aranjarii produselor, facilitand astfel accesul la acestea si oferind traseul cel mai scurt catre marfurile dorite.

Executarea picking-ului

cu ajutorul terminalelor mobile ale WMS-ului este mult mai eficienta, aceasta diminuand si riscul de aparitie a erorilor generate de rotatia mare de personal.

Creste acuratetea comenzilor de client

Pe langa viteza de pregatire a comenzilor, un alt aspect important este acuratetea acestora. Angajatii care se ocupa de picking trebuie sa se asigure ca produsele au caracteristicile solicitate de clienti, precum: cantitatea, culoarea, termenul de valabilitate etc.

Etichetarea marfurilor se poate face

la nivel de bucata, cutie sau palet, cu ajutorul unor imprimante termice de coduri de bare conectate la WMS.

Cu ajutorul cititoarelor mobile de coduri de bare

printr-o simpla scanare, angajatii pot afla caracteristicile marfurilor, astfel incat acestea sa fie conforme cu cele de pe comanda de client.

Gestioneaza corect procesul de reaprovizionare

Reaprovizionarea cu marfa a depozitului trebuie realizata in mod optim, astfel incat sa nu apara situatii de supra sau sub-stoc.

Im sistemul WMS:

Pot fi generate task-uri de reaprovizionare

pentru produsele care sunt identificate ca neavand stoc suficient in timpul procesului de picking.

Se poate calcula necesarul de reaprovizionat

la anumite intervale de timp, iar pe baza acestuia sa fie mai departe generate documentele de reaprovizionare.

Faciliteaza procesul de incarcare

Dupa ce sunt pregatite, comenzile de vanzare trebuie livrate la clienti. De cele mai multe ori, personalul care se ocupa de aceasta activitate este diferit de cel care a efectuat picking-ul, de aceea este necesar sa poata identifica rapid coletele pe care trebuie sa le livreze.

In cazul gestiunii stocurilor cu un WMS, pot fi aplicate, cu o imprimanta portabila, etichete cu coduri de bare pe colete, astfel incat acestea sa poata fi recunoscute de catre cei care incarca marfurile doar prin scanare.

Scanarea prin intermediul dispozitivelor mobile conectate la WMS le permite angajatilor sa obtina rapid informatii despre caracteristicile marfurilor si destinatia acestora.

Integrarea cu ERP-ul permite identificarea zonelor de livrare inca din momentul etapei de picking, ceea ce permite optimizarea spatiului de transport.

Cum controlezi in mod optim depozitele cu WMS?
Cum controlezi in mod optim depozitele cu WMS?

Livreaza produsele in cele mai bune conditii

WMS-ul iti permite sa eficientizezi procesul de livrare a marfurilor la clienti, asigurandu-te ca acestea ajung in timp util si in cele mai bune conditii la acestia.

Astfel:

Odata ce marfurile sunt impachetate, sistemul genereaza liste de impachetare sau etichete de livrare, iar impachetarea se poate face in timpul sau dupa efectuarea procesului de picking.

Incarcarea marfurilor se face cu ajutorul unui dispozitiv de scanare, soferii putand ulterior identifica rapid marfa pe care trebuie sa o livreze.

Obtii trasabilitate de la A la Z a tuturor marfurilor – de la achizitie pana la livrarea acestora catre clientul final.

Descopera beneficiile pe care ti le poate aduce o solutie integrata pentru managementul afacerii!

Solicita o demonstratie personalizata!