Etape premergatoare unei implementari CRM

Una dintre temerile cu care se confrunta companiile mari, cu mii de tranzactii zilnic, este intreruperea activitatii si pierderea vanzarilor:

“Rocast este ca un furnal care functioneaza 24 de ore din 24. Nu se pune problema unei intreruperi de o ora sau macar jumatate de ora a activitatii. Orice zi pierduta inseamna pentru noi miliarde pierdute. Prima etapa a fost rezolvata: ne-am dorit sa functionam fara sa pierdem comenzi, vanzari, sa facturam, sa dam raportarile la timp.” Horatiu Vonica, Director Executiv Rocast

Datorita experientei acumulate in domeniu, precum si a calitatii personalului, procesul de implementare ERP se desfasoara dupa un plan bine stabilit, care asigura buna functionare a sistemului dupa finalizarea acestui proces.

Cateva dintre etapele clasice ale unui proces de implementare ERP sunt urmatoarele:

  1. Planificarea implementarii pe baza analizei proceselor de afaceri. Scopul etapei de planificare a proiectului  este acela de a confirma cerintele in ceea ce priveste planificarea temporala si participantii. De asemenea, se convine asupra unui cadru de implementare ERP si se definesc rolurile si responsabilitatile consultantilor, respectiv personalului din partea clientului care participa la implementare ERP.
  2. Instalarea Sistemului. Aceasta faza va implica instalarea sistemului pe platforma hardware a clientului. Consultantul Tehnic va pregati mediul, asigurandu-se ca echipamentele hardware, sistemul de operare, reteaua şi baza de date sunt setate corect inaintea instalarii aplicatiei. Va fi apoi instalata aplicatia, bazele de date vor fi initiate şi vor fi realizate testari initiale pentru a verifica functionalitatea instalarii.
  3. Training Utilizatori. In cadrul perioadei de implementare ERP se agreaza de comun acord un calendar pentru perioadele de training.  Scopul acestei faze este de a asigura training-ul utilizatorilor, prezentandu-le noul sistem, sfera de actiune şi functionalitatile acestuia. Trainingul este modular, fiecarei grupe de training ii vor fi prezentate in detaliu functionalitatile aplicatiei conform activitatilor pe care acea grupa o desfasoara. La sfarsitul training-ului, dupa review, are loc testarea utilizatorilor, astfel incat momentul de „Go live” al aplicatiei sa aiba loc in conditii optime.
  4. Configurarea sistemului si Importul datelor. Aceasta etapa se desfasoara pe parcursul intregii implementari, prin identificarea nevoilor de configurare a  aplicatiei.Importul datelor are loc inainte de „Go live-ul” aplicatiei.
  5. Go live. Daca testele utilizatorilor au avut rezultate satisfacatoare si datele au fost importate cu succes, se trece la ultima etapa a implementarii, Go Live-ul, momentul din care se incepe lucrul efectiv in sistemul ERP. Un consultant de implementare ERP va ramane la dispozitia clientului, intre 2 si 5 zile in functie de complexitatea proiectului si tipul de implementare ERP ales, pentru a supraveghea desfasurararea optima a lucrului cu aplicatia.

Citeste articolul pe SeniorERP

 

[button href=”https://www.seniorerp.ro/descarcati-prezentarea-completa-a-sistemelor-senior-software/” size=”medium” textcolor=”#ffffff” tooltip=”Descarca prezentarea completa a sistemelor Senior Software”]Vrei sa afli mai multe detalii?[/button]