Sistemul ERP si Zona Libera
Pentru exportatorii care utilizeaza zona libera, avantajele sunt:
Operare Zona Libera in SeniorERP
SeniorERP vine in intampinarea dorintei de a gestiona stocul si miscarea marfurilor depozitate in zonele libere si in antrepozitele vamale. Totodata, se poate tine o evidenta clara a taxelor si impozitelor percepute de vama in momentul vanzarii marfurilor stocate in cadrul acestor depozite.
Operarea pe Zona Libera in SeniorERP presupune parcurgerea a 3 etape principale:
1. Initializare stoc Zona Libera
Tipul de document utilizat pentru a initializa stocul in cadrul gestiunii de tip Zona Libera este Bon intrare zona libera ( BI-ZL). Particularitatile acestui document sunt:
2. Achizitii in Zona Libera
Tipul de document utilizat pentru inregistrarea achizitiilor in Zona Libera este Facturi furnizori extracomunitari. Pe baza acestui document se genereaza DVI-ul – pentru marfuri plasate intr-un antrepozit vamal, cand antrepozitarul este obligat la plata unor taxe pentru procedurile vamale – si NIR-ul ce va incarca stocul din gestiunea de tip Zona Libera.
3. Iesiri Zona Libera
Pentru ca marfurile importate sa fie revandute, este necesar ca acestea sa paraseasca zona libera sau antrepozitul vamal. In acest moment, marfa va fi supusa procedurilor vamale practicate in cazul unui import obisnuit. In SeniorERP, tipul de document pe baza caruia marfurile vor iesi din depozitul de zona libera este Aviz import zona libera, care va prelua valoarea serviciilor ce intra in costul marfii si va storna taxele vamale platite pentru antrepozitare.