Ce este ERP? Afla ce inseamna ERP si care sunt beneficiile unui astfel de sistem software

Acasa » Ce este ERP? Care sunt beneficiile unui sistem ERP

PUBLICAT PE 18 IANUARIE, 2023

ERP ce inseamna

Definitia ERP

Un soft ERP este un sistem informatic cu utilizare in toate domeniile de activitate si are ca scop gestionarea resurselor unei organizatii.

ERP acronim

ERP este acronimul de la “Enterprise Resource Planning”, pentru care traducerea in limba romana este urmatoarea: Planificarea Resurselor Intreprinderii. In Romania, in mediul de business, de regula acest termen este utilizat in limbaj sub urmatoarele forme: ”program ERP”, ”sistem ERP”, ”ERP software”, ”aplicatie ERP”, ”soft ERP”, ”solutie ERP” sau “platforma ERP”.

Istoria solutiilor software ERP

Evolutia sistemelor ERP

Dezvoltarile din zona computerelor au dus la aparitia prin anii 1970-1980 de sisteme pentru gestionarea unei game largi de activitati. Datele si procesele din diferite departamente (marketing & vanzari, stocuri, finante-contabilitate, resurse umane, productie) puteau fi integrate in sistem prin module interdependente. Astfel de sisteme software au ajuns sa fie denumite mai tarziu Enterprise Resource Planning (ERP).

La ora actuala, sistemele ERP de pe piata de solutii software se adreseaza tuturor industriilor si domeniilor de activitate, permitand integrarea usoara a departamentelor din diferitele zone acoperite de catre acestea.

ce este ERP – aplicatie software ERP

Ce este ERP (Enterprise Resource Planning)?

ERP este un sistem software pentru managementul integrat al proceselor si operatiunilor din diferite zone de business: achizitii, vanzari, contabilitate, productie, managementul relatiilor cu clientii, management proiecte si alte activitati ce privesc lantul logistic.

La baza sistemului ERP exista o platforma informatica unica ce permite gestionarea, automatizarea si controlul unor astfel de procese din cadrul unei companii.

Programele software de tip ERP pot fi implementate in orice organizatie, astfel de softuri putand fi adaptate dupa diferite tipuri de activitati: servicii, productie, distributie, retail sau e-commerce.

Soft ERP vs program contabilitate

Nu trebuie sa facem confuzie intre sistemele ERP si solutiile software de contabilitate, chiar daca acestea prezinta unele functionalitati asemanatoare. O solutie software ERP acopera toate zonele de business, prezentand capabilitati menite sa gestioneze resurse si sa aduca beneficii fiecarui departament, in timp ce un program de contabilitate se limiteaza strict la zona financiar-contabila a afacerii.

Printr-un program de contabilitate se gestioneaza creantele, datoriile, valoarea de inventar a mijloacelor fixe si ceea ce tine de zona de raportarea financiar-contabila.

ERP pentru contabilitate

In plus fata de un program de contabilitate, un sistem software ERP include si functionalitati ce privesc gestiunea stocurilor, managementul lantului logistic, vanzarea prin diferite canale, gestionarea relatiilor cu clientii, managementul proiectelor, productiei si multe altele. Astfel, un soft ERP reuneste datele intr-un sistem unic si acopera intreaga afacere, oferind vizibilitate si control sporit asupra businessului.

sistem ERP – ce inseamna, functionalitati soft ERP

Cum functioneaza un soft ERP?

Aplicatia sau softul ERP urmareste eficientizarea proceselor de business prin automatizarea unei game largi de operatiuni si formarea de legaturi intre baza de date si utilizatori. Acest lucru se realizeaza prin planificarea optima a resurselor, prin conectarea proceselor multiple din companii si prin fluidizarea fluxului de date intre acestea, oferind acces facil la informatiile de interes.

Datele, care reprezinta unitatea de masura principala a unui program software ERP, sunt colectate in mod centralizat intr-o baza comuna care reprezinta depozitul central in care sunt stocate si organizate toate informatiile. Mai apoi, aceste date sunt distribuite la o scara larga, stabilind legaturi stranse intre utilizatori, departamente si alte aplicatii software. Astfel, cu un sistem software ERP activitatile de culegere date, validare si prelucrare, cat si operatiuni de transfer sau export de date, se desfasoara intr-un mod optimizat.

solutie ERP – software Enterprise Resource Planning

Moduri de culegere a datelor cu un sistem ERP:

1) Datele sunt introduse de catre operatori in mod direct (prin scanarea codurilor de bare) sau prin tastare
2) Datele sunt importate in platforma ERP din alte baze de date sau sisteme
3) Datele sunt transferate prin intermediul tehnologiei EDI (Electronic Data Interchange)

Functionalitati ale unui software ERP

Gestioneaza integrat componentele de business intr-o baza comuna de date
Colecteaza, stocheaza, proceseaza si centralizeaza date utile pentru companie
Gestioneaza si automatizeaza procesele de productie
Automatizeaza generarea tuturor documentelor de natura financiar-contabila
Ofera acces securizat la orice informatie de interes din cadrul companiei
Gestioneaza activitatile de vanzare, aprovizionare, mentenanta s.a.m.d.
Automatizeaza si standardizeaza procesele operationale si elimina activitatile manuale iterative
Planifica resurse, organizeaza si monitorizeaza fluxurile de lucru
Genereaza rapoarte pentru departamentele si factorii decizionali din cadrul organizatiei
Permite setarea restrictiilor sau a alertelor si notificarilor, in functie de criteriile stabilite intern

solutie ERP – aplicatii software ERP pentru gestiunea resurselor companiei

Structura unui sistem ERP

Functionalitatile oferite de un software ERP sunt grupate fie pe arii functionale (dedicate fiecarui departament din companie), fie pe module care vizeaza activitati specifice, iar clasificarea difera dupa tipul de soft ERP ales.

In functie de specificul si nevoile din cadrul companiei, utilizatorii pot alege acele functionalitati ale sistemului ERP care sa raspunda strict asteptarilor organizatiei. Treptat se pot adauga noi functionalitati, tinand cont de dezvoltarea afacerii si de necesitatile care apar pe parcurs in companie.

Indiferent de componentele unui ERP, de modul in care este structurat un sistem software ERP, functionalitatile trebuie sa acopere cu succes anumite arii de activitate. Aceastea sunt: Financiar, Contabilitate, Controlling, Vanzari, Stocuri, Aprovizionare, Logistica, Productie, Preturi, Mijloace fixe, Parc Auto, Personal, Rapoarte, Administrare.

Un program ERP este util atunci cand:

• Activitatea din companie implica un volum mare de operatiuni, date, produse si clienti.
• Deciziile de business sunt luate cu intarziere, iar rapoartele utilizate in procesul decizional sunt complexe si consumatoare de timp.
• Multiple procese sunt realizate prin activitati manuale repetitive, care consuma prea mult timp si determina erori umane.
• Este necesara optimizarea planificarii resurselor si o gestionare mai eficienta a clientilor, de la prospectare pana la post-vanzare.
• Factorii de decizie din companie au nevoie de vizibilitate crescuta asupra afacerii si un control mai mare asupra proceselor de business.

Beneficii si avantaje software ERP

• Reducerea costurilor si a riscurilor economice
• Cresterea eficientei in intreaga companie
• Imbunatatirea acuratetei datelor
• Trasabilitate a operatiunilor de zi cu zi
• Imbunatatirea colaborarii interdepartamentale
• Imbunatatirea timpilor de procesare si livrare
• Imbunatatirea relatiilor cu clientii si partenerii
• Imbunatatirea deciziilor de business

aplicatie ERP CRM software – functionalitati si beneficii

Cat costa ERP?

Pret sistem software ERP

O intrebare frecventa in randul celor care urmaresc sa implementeze un sistem pentru managementul integrat al resurselor este „Cat costa un soft ERP?” Raspunsul corect ar trebui sa inceapa cu ”depinde”. Pretul unui ERP, cel putin in cazul unei ERP potrivit sau cand vorbim de cel mai bun ERP pentru afacerea ta, nu se poate stabili fara o analiza de business.

Cum fiecare afacere este diferita, la fel si sistemele ERP difera in primul rand in functie de segmentul din piata caruia i se adreseaza. In al doilea rand, odata stabilit tipul de ERP, acesta trebuie adaptat dupa particularitatile afacerii, iar costurile difera in functie de fluxurile care necesita automatizare, de functionalitatile si personalizarile urmarite de catre utilizator.

Aplicatie mobile soft ERP

Sistemele de tip ERP sunt accesibile din browser, dar si de pe dispozitive mobile. In acest mod, informatiile de business pot fi accesate de oriunde si oricand, atata timp cat ai o conexiune la Internet. Indiferent unde s-ar afla, utilizatorii au acces la date de interes in softul ERP, pot completa taskuri, adauga informatii esentiale despre clienti sau pot vizualiza nivelul de indeplinire al sarcinilor trasate. Printre cele mai mari plusuri pe care le ofera o aplicatie ERP pentru telefoanele mobile, cum este aplicatie mobila ERP se numara:

Productivitate crescuta a angajatilor din teren.
Vizibilitate ridicata asupra operatiunilor.
Eficienta sporita a tuturor activitatilor.

Solutii ERP in cloud vs. ERP on premises

Un software ERP Romania poate avea implementare atat on premises cat si in cloud. Unii furnizorii de sisteme software au in oferta ERP cu licentiere flexibila care permit trecerea rapida de la o varianta la alta. Totusi care varianta este mai potrivita, o solutie ERP in cloud sau ERP on premises? Raspunsul la intrebare depinde foarte mult de interesele utilizatorului de ERP, de capabilitatile si necesitatile companiei.

Licentiere ERP

In timp ce in cazul unei solutii ERP in cloud nu se pune problema investitiilor in hardware si licente, un sistem ERP on premises presupune instalarea aplicatiei pe serverele clientului si drept de proprietate asupra licentelor. O solutie ERP in cloud ofera licentiere sub forma de abonament, clientul avand libertatea de a adauga cu usurinta noi functionalitati pe masura ce se dezvolta. La ERP on premises investitia initiala este semnificativ mai mare, implicand atat achizitia licentelor, cat si a infrastructurii hardware unde va fi instalat sistemul

Criterii selectie ERP

Alegerea unui sistem ERP depinde foarte mult de tipul de business si de nevoile din companie. Inainte de orice implementare a unei solutii ERP, atunci cand vine vorba de selectia unui software ERP, o atentie deosebita trebuie acordata trierii aplicatiilor software in functie de segmentele carora li se adreseaza. Simpla introducere a cuvintelor cheie ”criterii de selectie ERP” sau ”selectie ERP” in motoarele de cautare iti va furniza materialele necesare pentru a afla un raspuns bine informat la intrebarea “Cum alegi un ERP?”

Exemple sisteme ERP din Romania

SeniorERP – Sistem ERP cu implementare rapida si rezultate imediate

Cu peste 400 de implementari de succes, sistemul SeniorERP are licentiere flexibila si este optimizat pentru lucrul la distanta. Aplicatia SeniorERP este perfect adaptata legislatiei financiar-contabile din Romania si se adreseaza companiilor care au nevoie de o solutie flexibila, cu o gama larga de functionalitati structurate pe arii functionale perfect integrate.

Afla mai multe despre SeniorERP!

SeniorXRP – Software ERP web-based, flexibil, mobil si integrat

Dezvoltata pe o platforma de ultima generatie, SeniorXRP ofera functionalitati ERP, WMS, CRM, management documente sau portal B2B integrate in acelasi sistem. Acest tip de sistem ERP se adreseaza organizatiilor din diverse industrii – Servicii, Distributie, Productie, Constructii, Retail & Ecommerce – care desfasoara activitati cu un grad crescut de complexitate, ce implica fluxuri de lucru lungi si diversificate.

Afla mai multe despre SeniorXRP!