Multinationalele aleg ERP Romanesc
Tot mai multe multinationale care decid deschiderea unei reprezentante locale opteaza pentru ERP romanesc
Tot mai multe multinationale care decid deschiderea unei reprezentante locale opteaza pentru ERP romanesc. Pentru a descoperi motivele care stau in spatele acestei decizii, am realizat o serie de interviuri cu factorii decidenti din multinationale competitive in piata internationala si locala.
In urma discutiilor, am identificat principalele beneficii ale unui sistem ERP dezvoltat si intretinut de o companie locala, versus sistemul utilizat la sediul central:
“Koelner Polonia are strategia de a veni cu oferte adaptate specificului din fiecare tara. Din acest motiv, fiecare reprezentanta regionala are propriul portfoliu de produse, propria politica comerciala. Acelasi principiu se aplica si prin implementare sistemelor informatice locale pentru fiecare reprezentanta. Acest lucru se datoareaza faptului ca fiecare tara are propria legislatie. Un dezvoltator international va reusi cu greu sa tina pasul cu schimbari peste noapte, cum a fost cea referitoare la cota de TVA.”, Bartosz Sieroslawski, Director Comercial Koelner, numarul unu in productia si distributia de sisteme de fixare pentru constructii din Polonia si unul dintre principalii producatori in acelasi domeniu din Europa.
“Am analizat mai multe sisteme inainte sa-l aleg pe cel potrivit. In cazul nostru, decizia achizitionarii SeniorERP-ului a fost una nu doar rationala, ci si emotionala: mi-a placut vanzatorul, intefata, atitudinea. Toate aceste lucruri mi-au inspirat ca putem face treaba buna si n-am mai avut nevoie sa vad altceva.”, Dan Radu, director Akzo Nobel, reprezentanta concernului olandez Akzo Nobel, lider mondial in lacuri si vopseluri
„Compania – mama din Italia beneficiaza de una dintre cele mai avansate tehnologic solutii ERP si trebuia sa cautam o solutie pe masura. Am avut libertatea sa alegem o solutie locala. Piata s-a dezvoltat acum, exista tot mai multe solutii care acopera o plaja incredibil de mare de functionalitati. Insa diferenta a fost data de oamenii cu care urma sa lucrez.
A contat foarte mult faptul ca am discutat atat cu un om de vanzari cat si cu directorul de operatiuni, lucru care mi-a permis sa cunosc oamenii cu care urmeaza sa lucrez. M-a surprins placut faptul ca ma puteam baza pe cunostintele lor in domeniu pentru a imi organiza afacerea si pe un raspuns prompt la nevoile mele specifice.”
Mario Dan Nita, General Manager Immergas, cel mai mare producator de centrale termice din Italia
“Am vazut mai multi furnizori, proces care a durat aproximativ sase luni. In alegerea unui soft ERP am beneficiat si de ajutorul colegilor nostri din Germania, care ne-au consiliat pe tot parcursul procesului de selectie. Am cautat un sistem care sa ne acopere fluxurile pe care le avem. Factorul decisiv in selectie a fost insa sistemul de suport oferit de furnizor.
Avand experienta lipsei de comunicare cu furnizorul de software, am cautat un partener de servicii profesioniste, cu timpi rezonabili de raspuns, cu interventii online, in timp real. Am fost impresionati de referintele pozitive fata de SeniorERP. Am vazut ca exista interes pentru a oferi servicii de suport de calitate, pentru a interactiona si pentru a mentine relatii apropiate furnizor-client, ceea ce a contat foarte mult pentru noi”,
Siviu Toma, Director General Phoenix Contact, companie detinuta 100% de Phoenix Contact GMBH&Co din Blomberg Germania, lider in domeniul tehnologiilor de conectare.
“Cu SeniorERP ne-am incadrat in buget. Transparenta colaborarii cu Senior Software mi-a permis sa observ ca nu exista costuri ascunse, suplimentare.”
Silviu Toma, director general Phoenix Contact
“Un aspect important in selectia furnizorului de software a fost raportul calitate-pret. Acest lucru ne-a ajutat ca in timp, sa gasim in sistem flexibilitatea de a ne adapta business-ul in noul context economic.”
Bartosz Sieroslawski, Director Comercial Koelner
“In cazul nostru, cultura organizationala ne-a dat sansa de a alege ce este mai bun pentru business-ul local. Ca atare la momentul respectiv am decis ca ERP-ul local este cel mai bun pentru desfasurarea business-ului in Romania, mulandu-se cel mai bine pe nevoile Ficosota Sintez. In continuare consideram ca solutia aleasa a fost cea mai buna.”
Daniel Robu, General Manager, Ficosota Sintez Romania, membra a grupului Ficosota Holding OOD BG
“Pentru a comunica cu sediul central, utilizam un Wizard dezvoltat de Senior Software, prin care importam si exportam datele direct in sistem utilizat in Polonia. Nu trebuie sa operam datele manual, fapt care se traduce in primul rand intr-o economie de timp si intr-o eliminarea a erorile umane de prelucrare a datelor. Costurile sunt raportate acum zilnic si vanzarile saptamanal, astfel incat cei de la sediul central urmaresc performantele locale in propriul sistem.“
Bartosz Sieroslawski, Director Comercial Koelner
Cum ati sumariza beneficiile cheie ale unui sistem ERP?
Viziunea despre rolul unui ERP a managerilor din multinationale este strans legata de obiectivele de business. ERP-ul este privit ca resursa a companiei, instrument de management, avantaj competitiv, toate aceste imagini fiind strans legate de strategia de business:
“ERP-ul transpune intr-o platforma unica toate nevoile noastre de a implementa, urmari si controla in timp real toate activitatile specifice unei firme de distributie, insa cu posibilitatea de a adapta pe specificul nostru acolo unde este cazul. Acest instrument a adus o crestere semnificativa a productivitatii organizatiei.”
Silviu Toma, Director General Phoenix Contact
“Sistemul ne ajuta sa controlam mai bine ceea ce se intampla in companie pentru a fi mai flexibili in exterior. Succesul unei companii este dat de o oferta buna, de oameni, de management, de resursele financiare si nu in ultimul rand de suport administrativ bun, mai exact, de un sistem informatic bun. Fara un ERP vei pierde atat de mult timp incercand sa aduci datele de care ai nevoie, incat vei pierde din vedere cel mai important aspect intr-o afacere: sa-ti cunosti clientii si sa gandesti strategia pe termen lung.”
Bartosz Sieroslawski, Director Comercial Koelner
“Din punctul meu de vedere, ideal este ca in momentul in care pornesti o afaceri sa incluzi ERP-ul in buget. La fel cum acorzi 10% sau 20% buget pentru marketing la inceput, la fel ar trebui sa aloci si pentru ERP.
Orice business care implica salariati are nevoie de reguli, de procese. Este mult mai usor sa le arati anagajatilor drumul de la inceput. Daca folosesc un ERP sau un CRM, ei vor sti clar ce au de facut. Daca regulile sunt clare si exista automatism acolo unde trebuie, angajatii vor gandi si pot fi creativi acolo unde este nevoie.”
Dan Radu, director Akzo Nobel
„Implementarea unui ERP se traduce in primul rand printr-o economie de timp, prin automatizarea activitatilor si introducerea singulara a datelor. ERP-ul aduce avantaje majore prin intermediul raportarilor si statisticilor pe clientii actuali. In plus, dupa evolutia vechilor parteneri stii cum sa tratezi un partener nou. Managemntul cu ajutorul unui ERP este un fel de fine tuning.”
Mario Dan Nita, General Manager Immergas Romania
“Este stiut faptul ca un soft performant te ajuta atunci cand timpul conteaza, cu atat mai multe atunci cand vorbim de o piata de FMCG, piata in care lucrurile se intampla foarte rapid iar decizia in timp util este determinanta in rezultatul business-ului. ERP-ul reprezinta o solutie buna pentru astfel de business-uri si nu numai, avand rapiditate, acuratete si libertatea de a-ti construi propriile structuri de analiza a liniilor de business.”,
Daniel Robu, General Manager Ficosota Sintez Romania