Studiu de caz: Migrarea primului ERP din Romania pe Windows Azure

Infiintat in 2003, Senior Software este unul dintre cei mai inovatori jucatori pe piata sistemelor software de management al afacerilor

Prin migrarea solutie SeniorERP Online in regim SaaS pe Windows Azure, Senior Software si-a redus costurile de administrare cu 75%, iar resursele folosite inainte in zona de administrare le-am putut realoca spre alte proiecte.
Daniel Toma

Daniel Toma

Director General Senior Software
Video poster

Gestiunea operatiunilor interne

Despre organizatie

Infiintat in 2003, Senior Software este unul dintre cei mai inovatori jucatori pe piata sistemelor software de management al afacerilor. Companie avand capital integral romanesc, Senior Software dezvolta si implementeaza sisteme informatice de ultima generatie, specializate pe verticale de piata. Senior Software transpune inovatia tehnologica si know-how-ul echipei in sisteme informatice specializate: SeniorERP, SeniorCRM si SeniorVisualBI.

Senior Software este Microsoft Gold Certified Partner (certificare Microsoft pentru SeniorERP in conformitate cu cerintele Microsoft Windows 2003 Server, XML Web Services si .NET Framework) si certificat conform standardelor ISO 9001:2000 pentru sistemul de management al calitatii.

“Suntem early adopters pentru noile tehnologii Microsoft. Avem un parteneriat prin care avem acces la cele mai noi tehnologii, inainte de a fi facute publice in piata, Senior Software fiind prima companie locala care a startat migrarea sistemului pe Windows 7 si a introdus tehnologii de tip Click Once, Windows Workflow Foundation, Hyper-V si SQL Server 2008 R2, in unele cazuri inainte de lansarea oficiala a acestora.” ne-a precizat Daniel Toma, Director General Senior Software.

Situatia initiala

In martie 2008, Senior Software si-a mai trecut in portofoliu o premiera pe piata IT locala, fiind printre primele companii care au lansat o solutie ERP in regim Software as a Service. SeniorERP poate fi achizitionat in regim On Premises, gazduit pe serverele proprii, la un provider specializat, sau in regim SaaS.

“Exista companii mici si mijlocii care au nevoie sa lucreze in sisteme integrate, dar, din pacate, nu-si pot permite astfel de sisteme. Astfel a aparut nevoia de a livra un astfel sistem ca si serviciu, respectiv solutia SeniorERP Online in regim Software as a Service. Avantajul pentru clientii nostri a fost unul enorm, pentru ca nu mai au costuri initiale cu partea de licentiere si nici nu mai au costuri cu infrastructura, servere si mentenanta acestora. Practic, bazele clientilor sunt gazduite in Data Center, noi facem o implementare standard, iar clientul lucreaza fara a avea acces la niciun fel de infrastructura. Totul este livrat ca serviciu si clientii au acces la un sistem perfect integrat, de ultima generatie. Investitia initiala este zero, exista doar costurile de implementare”, explica Daniel Toma, Director General Senior Software.

“Migrarea SeniorERP pe platforma Windows Azure este un pas natural pentru Senior Software, motivatia interna a migrarii pe Windows Azure fiind una foarte simpla: Am transferat o parte din administrarea sistemelor Software as a Service din Data Center-ul nostru catre platforma Microsoft, ceea ce a simplificat foarte mult modul de administrare a bazelor de date si a platformelor noastre implementate la clienti.”

Daniel Toma, Director General Senior Software

Solutia

Trei ani mai tarziu, Senior Software si-a confirmat inca o data statutul pionier in adoptarea noilor tehnologii IT, migrand solutia SeniorERP Online in regim SaaS pe platforma Windows Azure, platforma de cloud computing Microsoft.

Windows Azure opereaza pe infrastructura Microsoft Global Foundation Services. Aceasta este certificata ISO27001, recunoscut la nivel international ca principal standard de management al securitatii datelor. Informatia este replicata in cel putin trei copii in trei locatii diferite fizic, fapt care elimina riscul pierderii datelor si asigura o disponibilitate maxima a sistemului si a datelor. Platforma Windows Azure este formata dintr-o suita de servicii care pot fi utilizate impreuna sau individual: Windows Azure, care ofera un mediu scalabil cu capabilitati de calcul, stocare, gazduire si management de aplicatii; SQL Azure, o baza de date relationala pentru cloud computing care ofera acces la date oriunde si oricand si Windows Azure AppFabric, o magistrala ce simplifica interconectivitatea dintre aplicatiile din centrele de date traditionale (on premises) si Cloud.

Procesul de migrare

“Pentru noi, migrarea in Windows Azure a fost o experienta plina de provocari si recompense. De la inceput, nu am privit aceasta actiune ca pe un experiment din care puteam sa ne retragem in orice moment, ci ne-am dorit un produs 100% functional, intr-o fereastra de timp foarte scurta, determinata de numarul mare de proiecte deja contractate. Am mobilizat echipe de dezvoltare, analiza, testare si implementare pentru a accelera procesul si a putea avea rezultate verificate in piata. Am executat in paralel activitati de cercetare, redesign sistem, coding, livrare si testare in mediu intern, precum si la client”, precizeaza Catalin Adler, Software Development Manager, Senior Software.

Procesul de a migrare a fost segmentat in cateva etape majore:

Migrarea bazei de date

Migrarea serverului de aplicatie

Testare si incorporare feedback

Optimizari generate de arhitectura Windows Azure

Optimizarea scenariilor de business in concordanta cu noua arhitectura

erp-intrebari-frecvente-5

“Migrarea bazei a durat cel mai putin, dar a fost activitatea care a consumat resurse la modul intensiv. Aici departamentul de testare ne-a ajutat extrem de mult, nu am fi putut sa ne respectam deadline-ul fara efortul lor sustinut. In urma feedback-ului primit, am analizat, corectat, livrat si retestat succesiv. Am avut zile in care au existat chiar si trei astfel de rotatii. Migrarea serverului de aplicatie a presupus anumite schimbari de structura a kitului de livrare a serviciilor web (pentru a utiliza mai bine platforma Windows Azure), schimbari in sistemul de verificare a licentierii, schimbari in mecanismele de caching etc. Dupa ce am considerat ca sistemul a atins un grad ridicat de fiabilitate, am setat mediul de test si am repetat procesele, de data aceasta avand si feedback-ul comparativ al clientului si experienta departamentului de implementare”, ne-a explicat Catalin Adler.

Primul client de Windows Azure

Desi a impus un efort sustinut, procesul de migrare a fost realizat foarte rapid, Senior Software beneficiind de suportul Microsoft Romania. Astfel, la finalul lunii martie 2011 Senior Software avea deja un client 100% functional pe noua platforma tehnologica de la Microsoft. “Tot acest proces a durat mai putin de o luna, cu o implicare majora a echipei noastre de dezvoltare si cu un suport foarte puternic din partea Microsoft. Iar acum avem deja primul client migrat functional”, declara Daniel Toma, Director General Senior Software.

“Am startat un parteneriat cu primul dintre clientii nostri de ERP in regim SaaS, un partener foarte deschis la nou, care ne-a sprijinit activ in activitatea de tranzitie. Am setat un mediu de testare, in care, alaturi de client, am verificat fiecare scenariu de business, atat din punct de vedere functional, cat si al performantelor. Obiectivul a fost ca niciun scenariu sa nu fie perceput mai lent in versiunea Windows Azure versus versiunea SaaS deja implementata, in ciuda faptului ca serverele Azure alese de noi sunt gazduite in Olanda, spre deosebire de serverele locale utilizate in versiunea clasica. La capatul a 4 saptamani de efort sustinut, clientul a fost foarte satisfacut de rezultatele obtinute in mediul de testare si a migrat complet pe noul sistem”, ne-a precizat Catalin Adler, Software Development Manager, Senior Software.

Beneficiile

Pana la migrarea pe platforma Windows Azure, Senior Software utiliza pentru administrarea aplicatiei SeniorERP in regim SaaS tool-urile standard Microsoft pentru managementul OS, IIS si SQL Server. In acest moment, administrarea SeniorERP in Azure se realizeaza prin portalul web specializat (windows.azure.com), prin SQL Server Management Studio, print-un soft specializat (Cerebrata) si printr-o aplicatie interna dezvoltata in Silverlight 4 (care are rolul de provisioning si monitorizare exceptii).

In sistemul livrat in regim SaaS, echipa Senior Software facea toata partea de administrare a sistemului. “In urma migrarii pe noua platforma Windows Azure nu mai facem aceasta parte de administrare atat de activ, platforma avand integrate in ea componente prin care isi administreaza toate informatiile necesare procesarii datelor”, explica Daniel Toma, Director General Senior Software. Totodata, replicarile se fac foarte simplu, Microsoft asigurand 3 replicari in 3 locatii diferite fizic, iar update-urile se pot face rapid si facil in platforma.

“Prin migrarea pe noua platforma Windows Azure, beneficiile noastre sunt multiple in sensul ca acum putem sa livram mult mai repede serviciile noastre catre piata si avem o disponibilitate si o scalabilitate mult mai mare a solutiilor noastre. De exemplu, daca maine vine un client si cere o putere de procesare de 10 ori mai mare, clientul respectiv nu trebuie sa-si mai cumpere procesoarele, memorie noua, hard disk-uri mai rapide si sa caute produse compatibile cu vechile versiuni de servere sau pur si simplu sa schimbe masina cu totul. Acum doar notifica furnizorul, iar inginerii nostri configureaza in platforma noua putere de procesare, in caaeva minute. Setarea unui client nou se realizeaza in cateva minute, iar efortul nostru de administrare si mentenabilitate a sistemului este nesemnificativ in raport cu infrastructura SaaS gazduita. Inainte pe platforma Software as a Service erau implicate 4 persoane in zona de administrare. In momentul de fata este necesara o singura persoana pentru administrarea sistemului, transferand task-urile de administrare de la noi catre platforma Windows Azure. Practic, prin migrarea pe Windows Azure, Senior Software si-a redus costurile de administrare cu 75%, iar resursele folosite inainte in zona de administrare le-am putut realoca spre alte proiecte.” conchide Daniel Toma, Director General Senior Software.

Studiu de caz: Migrarea primului ERP din Romania pe Windows Azure

Din perspectiva clientilor, migrarea SeniorERP pe platforma Windows Azure ofera accesul rapid si facil la:

versiunea completa a sistemului;

actualizari de versiuni;

hardware performant;

tehnologii superioare de backup si failover;

disponibilitate, securitate, siguranta, flexibilitate si scalabilitate garantate prin platforma de cloud computing Microsoft.

Proiectul SeniorERP Online powered by Windows Azure nu se va opri in aceasta faza, fiind deja planificate dezvoltari care vor optimiza si mai mult consumul de resurse, acest lucru urmand a se regasi in reducerea costului total de operare a sistemului, deci in costuri mai mici pentru clientul final.